Wereldwijd zijn er diverse databases met goede voorbeelden van strategieën en interventies voor gezondheidsbevordering. Hieronder vindt u een overzicht van populaire internationale databases. 

  • De Amerikaanse Community Guide van het Centre of Disease Control is een website die professionals ondersteunt bij het kiezen van passende programma’s om gezondheid te bevorderen en ziekte te voorkomen. Op basis van reviews toont de site per thema het best beschikbare bewijs van strategieën, inclusief goede voorbeelden van interventies.
  • De European Best Practice portal verzamelt ‘good’ and ‘best’ practices van projecten uitgevoerd vanuit het Gezondheidsprogramma van de Europese Commissie. De interventies in de portal richten zich op gezondheidsbevordering en ziektepreventie met als doel het voorkomen van chronische aandoeningen.
  • De database Blueprints for Healthy Youth Development biedt een overzicht van evidence based programma’s gericht op positieve ontwikkeling van de jeugd. Het doel is het bevorderen van gezondheid en welzijn van kinderen en adolescenten. Er is een onderscheid in best practices en modelprogramma’s.

Voorbeelden van Europese interventies  

Lees de voorbeelden van succesvolle aanpakken uit Zweden en Duitsland. Elk voorbeeld belicht de werkwijze van de interventie, de effecten en de toepasbaarheid in Nederland.