Hieronder leest u voorbeelden van succesvolle internationale interventies uit Zweden en Duitsland. Elk voorbeeld belicht de werkwijze van de interventie, de effecten en de toepasbaarheid in Nederland. 

Nudging in de Zweedse supermarktomgeving

Met het Beteenbellabbet-project laat Zweden een mooi voorbeeld zien van een ‘triple-win-initiatief’ waarin het doel is om een levensstijl te stimuleren die het milieu spaart, gezondheid te bevorderen en sociale ongelijkheden te verkleinen. Met nudging maatregelen wil het project mensen stimuleren om meer groente te eten, minder vlees te consumeren en gezonde voeding betaalbaarder te maken. Lees meer over nudging in de Zweedse supermarktomgeving

Gezondheid en arbeidsperspectief in Duitsland

Duitse arbeidsbureaus werken intensief samen om langdurig werklozen beter te bereiken met preventieve interventies. Het doel is om de kwaliteit van leven te verbeteren en het perspectief op arbeid te vergroten. Interventies worden vergoed door zorgverzekeraars. Lees meer over Gezondheid en arbeidsperspectief in Duitsland.

Zweedse strategie geestelijke gezondheid

Sinds 2016 heeft Zweden een nieuwe meerjarige strategie op het gebied van geestelijke gezondheid. Deze nationale strategie moet een impuls geven aan o.a. preventie, vroege interventies en de maatschappelijke participatie en rechtspositie van mensen met psychische problemen. Lees meer over Zweedse strategie geestelijke gezondheid.