Werk je aan de gezonde leefstijl van inwoners in jouw gemeente? Dan wil je dat je inspanningen voor gezonde(re) kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen echt effect hebben op hun leefstijl en omgeving. Als je de gezondheid van mensen wil bevorderen dan is het belangrijk dat je dit planmatig aanpakt. In een planmatige aanpak doorloop je een aantal stappen (meer hierover lees je bij Mensen stimuleren tot gezond gedrag). Een van die stappen is ‘kiezen voor erkende leefstijlinterventies’. Op deze pagina lees je over de meerwaarde van erkende interventies en over het erkenningstraject.

Wat bedoelen we met een erkende leefstijlinterventie?

Een erkende interventie is een planmatige en doelgerichte aanpak, activiteit of programma, gericht op gedragsverandering en beïnvloeding van de leefomgeving. Het doel is gezondheid bevorderen en/of ziekte voorkomen.

Erkenningscommissie beoordeelt 

Een erkende interventie voldoet aan criteria voor succesvol en effectief werken aan gezonde leefstijl. Deskundigen uit wetenschap en praktijk stelden de kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit van deze interventie vast in het onafhankelijke erkenningstraject van RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en partners. In het erkenningstraject kan een interventie een erkenning krijgen op de volgende niveaus:   

  • Instapniveau Goed beschreven
  • Goed onderbouwd
  • Eerste aanwijzingen voor effectiviteit 
  • Goede aanwijzingen voor effectiviteit 
  • Sterke aanwijzingen voor effectiviteit 

Kies interventies die werken

Doe je voordeel en ga aan de slag met een erkende interventie. Zo’n interventie is ontwikkeld door experts uit praktijk en/of wetenschap en onderbouwd met onderzoek en evaluatie, en de interventie is beproefd in de praktijk. Een erkende interventie is getoetst op uitvoerbaarheid en kun je direct toepassen in jullie lokale praktijk.  En om het nog makkelijker te maken: van erkende interventies zijn handleidingen en instructies beschikbaar. Lees voor meer informatie de Vragen en antwoorden over leefstijlinterventies

Naar alle erkende leefstijlinterventies

Hoe kies je zorgvuldig interventies?  

De stappen die je kunt zetten bij het kiezen van interventies die geschikt zijn voor jullie lokale situatie, vind je in de Aanpak Gezonde Gemeente.  

Je kunt een interventie aanpassen

Heb je een erkende interventie gevonden, maar sluit deze niet helemaal aan op jullie situatie? Je kunt een interventie aanpassen naar doelgroep en context.  Inzicht in de Werkzame elementen is daarbij essentieel. Dat zijn onmisbare onderdelen die zorgen dat een interventie werkt. Lees meer bij stap 3 over hoe je de gekozen interventie passend maakt bij jouw aanpak.  

Samenwerking erkenningstraject

Met het Kenniscentrum Sport & Bewegen, Movisie Landelijk Kennisinstituut Sociale Vraagstukken (Landelijk Kennisinstituut Sociale Vraagstukken), Nederlands Jeugdinstituut (NJi Nederlands Jeugdinstituut (Nederlands Jeugdinstituut)), Trimbos-instituut en Vilans vormt het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) het Samenwerkingsverband Erkenning van Interventies (SEI). Samen beoordelen we interventies volgens eenduidige criteria en streven naar kwaliteitsverbetering in alle betrokken werkvelden. Afspraken over onze samenwerking vind je in de Notitie Criteria erkenning van interventies 2024-2027

Video 'Kies erkend'

Filmpje Kies erkend! 

Wat brengt erkenning van jouw (leefstijl)interventie? Dat zie je in de video met verhalen vanuit het werkveld. Laat je inspireren door beleidsmakers, buurtsportcoaches en interventieontwikkelaars. Onder andere Denis Wiering, manager jeugdbeleid bij gemeente Rotterdam, komt aan het woord: ‘Het gaat om optimaal opgroeien van kinderen en jongeren, dan is belangrijk dat je doet wat werkt.’ 

Kijk ook eens bij

Recent erkende interventies

Erkenning aanvragen