Van steeds meer leefstijlinterventies weten we dat ze voldoen aan de criteria voor succesvol werken aan gezonde leefstijl. Deskundigen uit wetenschap en praktijk stelden de kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit van deze interventies vast in het onafhankelijke erkenningstraject van RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en partners. Lees hieronder welke interventies onlangs een erkenning kregen.

Niveaus Effectief en Goed onderbouwd

Interventies op het niveau I tot en met IV zijn van goede kwaliteit, gestoeld op bewezen principes van gezondheidsbevordering en geven minstens aanwijzingen voor uitvoerbaarheid. Er is een heldere beschrijving en een handleiding beschikbaar.

Eerste aanwijzingen voor effectiviteit (niveau II)

  • BeweegKuur GLI (Huis voor Beweging) is voor mensen met een gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico die wordt uitgevoerd in de eerstelijnszorg. Het bestaat uit 3 programma’s afhankelijk van de nodige intensiteit. De leefstijlprogramma’s bestaan uit drie componenten: gezonder eten, meer bewegen en gedragsverandering (21 maart 2024).

Naar het overzicht met alle interventies met Eerste aanwijzingen voor effectiviteit

Goed onderbouwd (niveau I)

  • Goedkoop gezonde voeding (GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) Zuid-Limburg) helpt mensen in twee bijeenkomsten om met een beperkt budget toch gezond kunnen eten. Met praktische werkvormen, een persoonlijk actieplan en materialen worden gezondheidsvaardigheden vergroot en kleine gedragsveranderingen gestimuleerd (21 maart 2024).
  • Rookvrij en Fitter (Sportius) is een stoppen met roken interventie (voor individuen of groepen), met speciale aandacht voor een gezonde leefstijl, inclusief beweging, gezonde voeding en ontspanning. De interventie wordt door de zorgverzekeraar vergoed (21 maart 2024).
  • Gezond Leven? Check 't Even! (GGD regio Utrecht) wil de gezondheid en het welzijn van leerlingen van klas 1 t/m 4 van het VO versterken. De interventie stimuleert hen te reflecteren op hun gezondheid en de keuzes die zij daarin maken (15 februari 2024).
  • Goed Gevoed Ouder Worden (Kenniscentrum Ondervoeding) maakt 65 plussers en hun mantelzorgers bewust van de negatieve gevolgen van ondervoeding op de gezondheid. De interventie bestaat uit een website en een groepsbijeenkomst (25 januari 2024).
  • Man tot Man (SOA Aids Nederland) ondersteunt een gezond seksleven van MSM Mannen die seks hebben met mannen (MSM) In deze handreiking wordt steeds gesproken over 'mannen die seks hebben met mannen', aangeduid als MSM. Dit kunnen homo- en biseksuele mannen zijn, maar ook mannen die zichzelf niet als zodanig (willen) benoemen. (Mannen die seks hebben met mannen (MSM) In deze handreiking wordt steeds gesproken over 'mannen die seks hebben met mannen', aangeduid als MSM. Dit kunnen homo- en biseksuele mannen zijn, maar ook mannen die zichzelf niet als zodanig (willen) benoemen.) door het actief benaderen van de doelgroep met een online informatieaanbod op het gebied van soa Seksueel overdraagbare aandoeningen (Seksueel overdraagbare aandoeningen)’s, hiv humaan immunodeficiëntievirus (humaan immunodeficiëntievirus) en seksuele gezondheid (25 januari 2024).

Naar het overzicht met alle Goed onderbouwde interventies

Goed beschreven (niveau 0)

Niveau 0 is het instapniveau van het erkenningstraject. Van interventies met deze erkenning is een heldere beschrijving, een procesevaluatie en een handleiding beschikbaar.

  • NAASTjou (Kentron) is voor volwassen naasten van mensen met problematisch middelengebruik of -afhankelijkheid en helpt hen de regie over het eigen leven te behouden en/of terug te krijgen en de gebruiker te motiveren om hulp te gaan zoeken. (26 maart 2024).
  • Zet VetLekker op de kaart! (GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) Gelderland-Zuid) is voor leerlingen van 10-12 jaar waarin kinderen samen met een kok in een restaurant gezonde kindermenu’s maakt, zodat er een visueel en qua smaak aansprekend voedselaanbod voor kinderen in restaurants ontstaat (21 maart 2024).
  • Gelukskoffer - Lessen in Geluk (Gelukskoffer) is een lesprogramma voor groep 1 t/m 8 en biedt in 7 thema’s per jaar een pakket dat bijdraagt aan het welbevinden en zelfvertrouwen van de leerlingen (25 maart 2024).

Naar het overzicht met alle Goed beschreven interventies

Kijk ook eens bij

Erkenningsniveaus en erkenningstraject

Interventieoverzichten met alle leefstijlinterventies