Recent erkend

Aan de slag met drugspreventie? Op deze pagina vindt u een overzicht van aanbevolen interventies op dit thema, ook voor verschillende doelgroepen. Daarnaast lichten we een aantal erkende interventies uit. Hulp nodig bij het kiezen van interventies? Bekijk dan het stappenplan interventie kiezen.

Ga direct naar het interventieoverzicht drugs.

 

Relevante interventieoverzichten drugspreventie

Bekijk ook de interventies voor verschillende doelgroepen die bij drugspreventie relevant zijn. In deze interventieoverzichten kunt u interventies voor drugspreventie selecteren voor een bepaalde setting of een specifieke doelgroep:

 

Best practice portal

Het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction heeft een best practice portal. Hier vindt u overzichtsanalyses over effectieve programma’s en interventies voor preventie van onder andere drugsgebruik.

Bekijk de best practice portal op de website van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction.

Voorbeeld: Wiet-Check

De Wiet-Check is gericht op jongeren die wiet gebruiken en (nog) geen behoefte hebben aan hulp. Het doel is om de motivatie van jongeren om te minderen of te stoppen met cannabisgebruik te vergroten door middel van het vergroten van de bewustwording. Van de (problematische) rol die het eigen cannabisgebruik heeft in het leven van de jongere. Door middel van twee individuele gesprekken van elk anderhalf uur met een preventiewerker van de verslavingszorg wordt geprobeerd de bewustwording van de jongere ten aanzien van het (problematisch) cannabisgebruik te vergroten om zo de motivatie om te minderen of te stoppen te vergroten.

Voorbeeld: Jellinek online zelfhulp

De Jellinek Online Zelfhulp is een online zelfhulpprogramma. Met behulp van dit programma kunnen mensen die op een problematische manier genotmiddelen gebruiken of gokken, zichzelf helpen (anoniem, zonder hulpverlener en in hun eigen tijd) om hun gebruik te verminderen of om geheel te stoppen. De deelnemers krijgen via de online zelfhulp oefeningen en leesopdrachten aangeboden. De verschillende onderdelen zijn gericht op het creëren van bewustzijn, stellen van doelen, ondernemen van actie en terugvalpreventie.