Gezond zijn en gezond blijven is een combinatie van persoonlijke kenmerken, sociale context en leefomgeving. Veel van deze factoren liggen buiten het domein gezondheid. Daarom werk je voor een goede aanpak voor drugspreventie samen met mensen uit andere beleidsdomeinen.
Meer over samenwerken als onderdeel van de Aanpak Gezonde Gemeente
Samenwerken als onderdeel van de Aanpak Gezonde Gemeente
Domeinoverstijgend samenwerken maakt onderdeel uit van de Aanpak Gezonde Gemeente. Met deze aanpak weet je zeker dat je goed onderbouwd en gedegen beleid maakt voor elk gezondheidsthema.
Stakeholders lokale drugspreventie
Kijk op deze stakeholderkaart met welke partijen gemeenten samenwerken rond drugspreventie en lees wat elke partijen kan betekenen.
Gemeente heeft regie
Voor de opzet en uitvoering van (nieuw) drugsbeleid werkt de gemeente samen met gezondheidspartijen, partijen vanuit het domein veiligheid en eventueel coffeeshops. De gemeente heeft hierbij de regierol (zie ook deel 3 van het Wat werkt dossier: Drugspreventie bij jongeren en jongvolwassenen(PDF)).
Lokale drugsnota of integraal Preventie- en handhavingsplan
De Alcoholwet verplicht gemeenten een tot het opstellen van een preventie- en handhavingsplan alcohol. Steeds vaker combineren gemeenten dit plan met de plannen rond drugspreventie (en tabakspreventie). Er zijn echter ook redenen genoeg om een specifieke drugspreventienota te maken, bijvoorbeeld als dat nooit eerder is gedaan of als er specifieke zorgen en vragen zijn rond drugs. Voor beide varianten is samenwerking met lokale samenwerkingspartners nodig, evenals verbinding tussen het gezondheids- en veiligheidsdomein. De volgende partijen kunnen betrokken zijn: de GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst ) , instelling voor verslavingszorg (verslavingspreventie), politie, straatcoaches, onderwijs, jongerenwerk, coffeeshophouders, horeca, evenementorganisatoren en sportorganisaties. Een kerngroep haalt informatie op en zet de lijnen uit; bij de uitvoering zijn alle partijen betrokken. Door partijen in een vroeg stadium te betrekken creëer je draagvlak voor het beleid.
Informatie-instrument Lokaal samenwerken aan verslavingspreventie
De gemeente kan voor haar drugsbeleid advies vragen aan de GGD en/of preventieadviseurs van de regionale instelling voor verslavingszorg. Aan de hand van het informatie-instrument ‘Lokaal samenwerken aan verslavingspreventie’ bespreken gemeenten en preventieadviseur waar knelpunten liggen en wat verschillende samenwerkingspartners kunnen bijdragen aan de oplossing. Het aanbod van de instelling voor verslavingszorg is in het instrument al uitgewerkt.
Samenwerken rond kwetsbare groepen
Veel gemeenten willen hun preventief gezondheidsbeleid richten op kwetsbare groepen. Welke groepen dat precies zijn is soms lastig uiteen te rafelen. Met de Tool Middelenpreventie voor kwetsbare groepen kunnen gemeenten en samenwerkingspartners in kaart brengen met welke groepen zij in de gemeente te maken hebben en waar de prioriteit moet liggen.