Is er in uw gemeente een lokaal preventie- en/of sportakkoord gesloten en wilt u de voortgang of resultaten zichtbaar maken? Belangrijk is om al in het begin keuzes te maken over wat u wilt evalueren, wanneer u resultaten wilt en wat daarvoor nodig is. Meer weten? Bekijk het webinar ‘Monitoren en evalueren lokaal preventie- en sportakkoord’ voor beleidsmakers en -adviseurs bij gemeenten en GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst), georganiseerd door RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) (afdeling Gezond Leven) op 11 november 2021.
Programma-indeling webinar
- 14:28 minuten - Peter Kemper, onderzoeker kwaliteit van zorg bij het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), vertelt over de meerwaarde van evalueren van uw lokale preventie- en/of sportakkoord. Hij legt uit welke verschillende soorten evaluaties er mogelijk zijn, afhankelijk van het doel. Ook gaat hij in op welke keuzes u kunt maken om de voortgang of resultaten van uw lokale akkoord zichtbaar te maken.
- 36:07 minuten - Rina Stoorvogel, senior beleidsadviseur van de Gemeente Rotterdam, vertelt hoe zij de resultaten van hun lokale preventieakkoord Gezond010 meet en monitort.
- 58:35 minuten - Hanneke Lakenvelt, senior adviseur bij het RIVM (afdeling Gezond Leven) deelt praktische tips en materialen waarmee u in uw gemeente aan de slag kunt gaan. Ook krijgt u concrete voorbeelden hoe het RIVM u op maat kan ondersteunen.
Bekijk de informatie uit het webinar (inhoud)
Links
- Factsheet Lokale en regionale preventieakkoorden: een beschrijving van de preventieakkoorden | Rivm.nl.
- Preventieakkoord Rotterdam, met het factorenmodel voor impactgericht werken: Het akkoord | Gezond010.nl.
- Monitoren en evalueren | Loketgezondleven.nl.
- Instrumenten voor monitoren en evalueren | Loketgezondleven.nl.
- Reflectietool lokaal sportakkoord | Kenniscentrumsportenbewegen.nl.
Tips voor monitoren en evalueren van akkoorden
- Denk al bij het sluiten van het akkoord al na over evalueren.
- Bedenk voor wie en waarom u iets inzichtelijk wilt maken.
- Kies voor een evaluatie die haalbaar is en past binnen uw tijd en budget.
- Breng focus aan, u hoeft en kunt niet alles.
- Betrek stakeholders, zorg voor draagvlak van uw aanpak.
- Schakel het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in voor ondersteuning.
Meer weten of advies aanvragen
Wilt u hulp bij uw lokale gezondheidsvraagstuk? Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) biedt advies op maat en ondersteunt gemeenten en GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst)'en bij de aanpak van lokale gezondheidsvraagstukken en bij het kiezen, implementeren, verbeteren of aanpassen van erkende intenties. Lees meer over advies op maat en neem contact met ons op!