Bent u bezig of wilt u aan de slag om gezondheidsverschillen in uw gemeente of regio te verminderen? Hoe u dat effectief aanpakt hoort u in het webinar van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) (afdeling Gezond Leven) voor beleidsmakers en -adviseurs bij gemeenten en GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst), dat plaatsvond op dinsdag 29 maart 2022.
Programma-indeling webinar
- 6:05 seconden - Ellen Uiters, onderzoeker en expert gezondheidsverschillen bij het RIVM, vertelt wat bekend is uit onderzoek naar gezondheidsverschillen. Waar hebben we het eigenlijk over: welke verschillen zijn er en tussen wie? Wat bepaalt deze verschillen? Vervolgens gaat ze in op aangrijpingspunten om gezondheidsverschillen effectief aan te pakken. Ook wat niet werkt komt aan bod.
- 36:15 seconden - Niels Frietema, beleidsadviseur sport en gezondheid, vertelt wat in gemeente Borger-Odoorn goed werkt bij het aanpakken van gezondheidsverschillen. Hoe lukt het om kwetsbare inwoners goed te bereiken? En wat zijn de uitdagingen? Hij zoomt in op de erkende interventie Bewegen Werkt, die al een aantal jaar in de gemeente wordt ingezet. Inwoners doen weer mee, hun gezondheid wordt vergroot en zij maken een stap richting betaald of vrijwilligerswerk.
- 1:07:40 seconden - Tot slot laat Margien van Rooij, coördinator Gezonde Gemeente, concrete voorbeelden zien hoe het RIVM u op maat kan ondersteunen.
Bekijk de tips, links en tools uit het webinar (inhoud)
Aan de slag?
- Breng de lokale gezondheidsverschillen en achterliggende factoren in kaart.
- Zet in op een integrale aanpak.
- Kies voor interventies die elementen bevatten die goed werken specifiek bij lage SES (Sociaal-economische Status (SES) Positie die iemand inneemt in de sociale hiërarchie, gemeten aan de hand van opleiding, inkomen of beroepsstatus.).
- Richt beleid en interventies op zowel gap als gradient.
- Zorg voor goede monitoring en evaluatie.
- Schakel het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in voor ondersteuning.
Links
- Aan de slag met integrale aanpak
- Dossier Gezondheidsverschillen
- Interventieoverzicht lage SES
- Interventiekaarten bewegen volwassenen, overgewicht kinderen en volwassen, roken
Tools
- Gebruik de Gezond In checklist om te kijken hoe ver uw gemeente is met de integrale aanpak van gezondheidsverschillen.
- Kijk op Waarstaatjegemeente.nl.
- Gezondheidsverschillen duurzaam aanpakken 9 principes voor een succesvolle strategie (Pharos (Pharos is het expertisecentrum gezondheidsverschillen.)).
- Kennisbank Gezond In met instrumenten, voorbeelden, werkboeken en checklists.
Meer weten of advies aanvragen?
Wilt u hulp bij uw lokale gezondheidsvraagstuk? Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) biedt advies op maat en ondersteunt gemeenten en GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst)’en bij de aanpak van lokale gezondheidsvraagstukken en bij het kiezen, implementeren, verbeteren of aanpassen van erkende intenties. Lees meer over advies op maat en neem contact met ons op!