U bent hier

Internationale databases

Wereldwijd zijn er verschillende databases met goede voorbeelden van strategieën en interventies op het gebied van gezondheidsbevordering. Hieronder vindt u een overzicht van een aantal populaire databases.

De Canadian best practice portal bevat interventies gericht op het bevorderen van gezondheid en het voorkomen van chronische aandoeningen. De opgenomen interventies zijn geëvalueerd en hebben de potentie om elders geïmplementeerd te worden.

De Amerikaanse Community Guide van de Centre of Disease Control is een website om professionals te ondersteunen bij het kiezen van passende programma’s om gezondheid te bevorderen en ziekte te voorkomen. Op basis van reviews toont de site per thema het best beschikbare bewijs van strategieën inclusief goede voorbeelden van interventies.

De Model Practice Database van de National Association of County and City Health Officials bevat interventies die door locale actoren zijn ontwikkeld. Het bevat een keur aan interventies op het gebied van volksgezondheid, milieukunde, organisatie en infrastructuur, en rampenbestrijding. De interventies zijn als ‘modelmatig’ beoordeeld. Via dezelfde zoekmachine is ook een overzicht van ‘veelbelovende’ interventies beschikbaar.

De Duitse database Sustainable Prevention Research and Prevention Practice Database bevat ruim 60 evidence-based preventieprojecten. De zoekfunctie en nadere details zijn in het Duits.

Databases met effectiviteitsstudies

Naast databases van goede voorbeelden van interventies zijn er ook verschillende databases die effectiviteitstudies documenteren. Hieronder vindt u een selectie van bekende databases.

De Canadese database Health Evidence bevat rondom de 4000 reviews over de effectiviteit van public health interventies. Maandelijks is er een update van de nieuwe bevindingen. Iedereen kan zich abonneren om de update van reviews per e-mail te ontvangen op basis van het opgegeven gebruikersprofiel.

De database Trials Register of Promoting Health Interventions (TRoPHI) uit het Verenigd Koninkrijk biedt toegang tot informatie over interventies die onderwerp zijn van systematisch onderzoek. Het betreft interventies uit de gehele volksgezondheidssector en het betreft zowel gerandomiseerde als niet-gerandomniseerde trials.

De Database of Promoting Health Effectiveness Reviews (DoPHER) uit het Verenigd Koninkrijk is specifiek gewijd aan de effectiviteit van gezondheidsbevorderende interventies. Er is informatie over meer dan 2200 reviews opgenomen.

Het Health Evidence Network (HEN) van de Wereldgezondheidsorganisatie is niet alleen gericht op het verzamelen van informatie over interventies. Het netwerk bundelt vooral kennis, die via effectiviteitsonderzoek naar interventies is verkregen en vat die samen. Op basis daarvan biedt HEN beknopte adviezen over de aanpak van een bepaald thema of beleidsmatig probleem.

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer