Op zoek naar interventies om lokaal in te zetten gericht op ouderen? Op deze pagina vindt u een overzicht van aanbevolen interventies op dit thema, ook voor verschillende doelgroepen. Daarnaast lichten we een aantal erkende interventies uit. Hulp nodig bij het kiezen van interventies? Bekijk dan het stappenplan interventie kiezen.

Relevante interventieoverzichten valpreventie

Ga direct naar het interventieoverzicht ouderen om te zien welke erkende interventies u kunt inzetten. U kunt ook kijken in de interventieoverzichten overgewicht, alcohol, roken, drugs, seksuele gezondheid, depressie, sport en bewegen en valpreventie om te zien welke interventies op deze thema´s u kunt inzetten bij deze doelgroep.

Voorbeeld: GRIP & GLANS

De GRIP & GLANS groepscursus is een cursus voor vrouwen vanaf ongeveer 50 jaar die een tekort aan welbevinden (‘glans’) ervaren en een tekort aan zelfmanagementvaardigheid (‘grip’). De GRIP & GLANS bestaat uit zes wekelijkse bijeenkomsten en een terugkombijeenkomst na drie maanden. In de bijeenkomsten leren de deelnemers (weer) te ontdekken wat ze belangrijk vinden voor hun eigen welbevinden en hoe ze daar zelf (weer) grip op kunnen krijgen. Uit onderzoek blijkt dat door de cursus een verbetering optreedt in zelfmanagementvaardigheden en welbevinden bij deelnemers.

Voorbeeld: Sociaal Vitaal

Sociaal Vitaal is een programma dat is bedoeld voor zelfstandig wonende ouderen met een laag opleiding- en/of inkomen, in de leeftijd van 60-85 jaar. Sociaal Vitaal heeft als doel om het gezond ouder worden te bevorderen. Om dit te realiseren ligt de nadruk op (1) het bevorderen van de fysieke conditie van ouderen, (2) op het ontwikkelen van veerkracht om de gevolgen van veroudering te kunnen opvangen en (3) op het kunnen beschikken van sociale vaardigheden om sociale contacten te kunnen leggen.

Andere databanken

Bekijk ook de databank van Movisie, Vilans en Kenniscentrum Sport & Bewegen om daar relevante erkende interventies te vinden voor deze doelgroep. In de databank van MovisieLandelijk Kennisinstituut Sociale Vraagstukken vindt u interventies op het gebied van welzijn, participatie en sociale zorg, in de databank van Vilans vindt u interventies op het gebied van ouderenzorg, en de databank van Kenniscentrum sport laat alle erkende beweegprogramma’s zien.