U bent hier

Werkzame elementen

Wat werkt bij valpreventie? Welk onderdeel mogen we beslist niet overslaan bij de uitvoering van het antipestprogramma? Hoe snijden we deze erkende leefstijlinterventie toe op lokale omstandigheden? Inzicht in de werkzame elementen van een interventie helpt u deze vragen te beantwoorden.

Wat zijn werkzame elementen?

Werkzame elementen zijn de onmisbare onderdelen die zorgen dat een interventie werkt. Als de werkzame elementen ontbreken, werkt de interventie niet of is zij minder effectief. Dan gaat het bijvoorbeeld om de inhoudelijke elementen die voortkomen uit de gebruikte methode (bijvoorbeeld inzet van een rolmodel) en elementen die van belang zijn voor de uitvoering van de interventie (bijvoorbeeld  goede samenwerking). Lees hier meer over verschillende soorten werkzame elementen.

In de animatie ‘Laat staan wat werkt’ zie je hoe je een interventie kunt aanpassen met behoud van werkzame elementen.

Hoe helpen werkzame elementen u?

Aandacht voor de werkzame elementen helpt u om uw interventies maximale impact te geven. Ze zijn van groot belang als u een interventie wilt aanpassen, als u een interventie wilt kiezen, als u een generieke interventie wilt samenstellen uit bestaande interventies of als u een nieuwe interventie wilt ontwikkelen. Lees hier meer over gebruik maken van werkzame elementen.

Overzichten van werkzame elementen?

  • Elke erkende interventie op Loketgezondleven.nl bevat sinds 2013 informatie over werkzame elementen, zoals de voorbeelden Armoede en gezondheid (verminderen van gezondheidsrisico's bij kinderen) en Smartsize (minder energierijk eten en beter om gaan met de verleidingen in de omgeving).
  • CGL stelt samen met thema-instituten overzichten van werkzame elementen voor specifieke thema’s op, onder de noemer Wat werkt.

Wat werkt: voorbeelden

Zie ook

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer