Wilt u de gezondheid van uw inwoners verbeteren? Dit kan door roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken. De Rijksoverheid heeft hiervoor een Nationaal Preventieakkoord afgesloten. In uw gemeente kunt u dit doen op lokaal niveau via een lokaal preventieakkoord, met een buurt- of wijkgerichte aanpak.

 

Aan de slag

Wilt u als gemeente aan de slag met een lokaal preventieakkoord? Gebruik dan de wegwijzers van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu voor overgewicht, alcohol en roken. Hier vindt u beschikbare cijfers, kennis en instrumenten die u kunt gebruiken bij het maken van uw lokale preventieakkoord.

Overgewicht

Cijfers, kennis en instrumenten voor een lokale uitvoering van het preventieakkoord

Alcohol

Cijfers, kennis en instrumenten voor een lokale uitvoering van het preventieakkoord

Tabak

Cijfers, kennis en instrumenten voor een lokale uitvoering van het preventieakkoord

Ondersteuning en financiering

Heeft u nog geen lokaal preventieakkoord en weet u niet goed waar u moet beginnen? Bekijk dan de voorbeelden van andere lokale preventieakkoorden. Ook de VNGVereniging van Nederlandse Gemeenten kan u op weg helpen via ondersteuningsbudget. 

Heeft u al een lokaal preventieakkoord? Dan kunt u subsidie aanvragen voor de uitvoering ervan, u moet hiervoor eerst een adviesaanvraag doen (uiterlijk 30 april 2021). Pas na een positief advies kunt u een aanvraag doen voor uitvoeringsbudget (uiterlijk 7 juni 2021) . Om in aanmerking te komen moet uw lokale preventieakkoord aan een aantal voorwaarden voldoen.  

Lees meer over ondersteuning, de adviesaanvraag en de voorwaarden voor het uitvoeringsbudget op de website van de VNG.

 

Voortgang preventieakkoord

De meer dan 70 partijen die eind 2018 het Nationaal Preventieakkoord hebben afgesloten, zijn in 2019 met het overgrote deel van de afspraken aan de slag gegaan. Dat concludeert RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in de eerste voortgangsrapportage over het Nationaal Preventieakkoord.

Bekijk ook de interactieve landkaart van VNG voor een overzicht van gemeenten die een lokaal of regionaal preventieakkoord verkennen, voorbereiden of hebben afgerond.

Meer informatie