Recent erkend

Aan de slag met overgewichtpreventie? Op deze pagina vindt u een overzicht van aanbevolen interventies op dit thema, ook voor verschillende doelgroepen. Daarnaast lichten we een aantal erkende interventies uit en geven we inzicht in wat werkt bij de preventie van overgewicht. Hulp nodig bij het kiezen van interventies? Bekijk dan het stappenplan interventie kiezen.

Relevante interventieoverzichten overgewicht

Ga direct naar het Interventieoverzicht overgewicht. Bekijk ook het overzicht van interventies die zich richten op jeugd met overgewicht.

Bekijk ook de voedings- en beweeginterventies voor verschillende doelgroepen die bij overgewichtpreventie relevant zijn:

Voorbeeld: Lekker fit! Basisonderwijs

Het Lekker fit! Basisonderwijs (BO) programma is een preventieve interventie van gemiddeld drie jaar waarbij scholen begeleid worden naar een schoolstructuur waar gezonde voeding en beweging voor kinderen in verweven is. De interventie richt zich op het stimuleren van een gezonder voedingspatroon en kwalitatief beter en meer bewegen van kinderen op school.

Wat werkt bij voeding- en beweeginterventies?

TNONederlandse organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek onderzocht welke elementen u in welke combinatie kuant inzetten bij de opzet van een beweeg- en voeding interventie. Een goede combinatie voor het opzetten van een beweeg-of voedingsinterventie is bijvoorbeeld:

  • Geef informatie over de link gedrag-gezondheid
  • Geef informatie over de voor- en nadelen van de actie
  • Gebruik afspraken na afloop van de interventie

Lees meer over de juiste combinatie van elementen voor voeding- en beweeginterventies in de factsheet van TNO.