In de schijnwerpers: interventie Voel je Goed!


In de schijnwerpers: Voel je Goed!, Nationale Diabetes Challenge en Samen Sportief in Beweging

Welke interventies werken om mensen weer te laten deelnemen aan de samenleving? Met de Impuls Leefstijlinterventies (2021-2022) informeren en enthousiasmeren we gemeenten over erkende leefstijlinterventies. We zetten enkele interventies in de schijnwerpers. Lees het interview over de erkende interventie Voel je Goed! met Marieke Wiebing, het interview over de Nationale Diabetes Challenge met Mariëlle Durieux of het artikel over de interventie Samen Sportief in Beweging.

Recent erkend

  • RealFit (Huis voor Beweging) zet zich in voor jongeren van 13-18 jaar (30 september 2021) 
  • SuperFIT(Maastricht University) is voor peuters van 2-4 jaar op de kinderdagopvang.  (30 september 2021)
  • X-Fittt GLI (Formupgrade) richt zich op gewichtsreductie en blijvende gedragsverandering bij mensen met een matig of sterk verhoogd gezondheidsrisico op chronische aandoeningen en een BMI Body Mass Index. De BMI is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.. (9 september 2021)
  • B-Fit (Gelderse Sport Federatie) richt zich op kinderen van 4-12 jaar en wil overgewicht tegengaan en motorische achterstand voorkomen.  (18 oktober 2021)
  • Lekker Fit! Basisonderwijs (Gemeente Rotterdam) is voor kinderen van groep 3 tot en met groep 8. Na afloop van de interventie eten de kinderen gezonder en bewegen ze meer (30 september 2021)

inhoud

Meer weten over erkende interventies?

Lees de vragen en antwoorden

Overzicht per doelgroep

Aan de slag met overgewichtpreventie? Ga direct naar het Interventieoverzicht overgewicht. Bekijk ook de voedings- en beweeginterventies voor verschillende doelgroepen die bij overgewichtpreventie relevant zijn:

 

Internationaal overzicht

De Amerikaanse Community Guide van het Centre of Disease Control helpt professionals bij het kiezen van passende programma’s om gezondheid te bevorderen en ziekte te voorkomen. De site toont per thema het best beschikbare bewijs van strategieën, inclusief goede voorbeelden van interventies. Bekijk het overzicht voor overgewicht en obesitas.  

 

Meer informatie

Overzichten van internationale databases op het gebied van gezond gewicht en bewegen