Recent erkend

 • RealFit(opent in een nieuw venster) (Huis voor Beweging) zet zich in voor jongeren van 13-18 jaar met een te hoog BMI Body Mass Index. De BMI is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.Body Mass Index. De BMI is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht. en richt zich via een multidisciplinaire aanpak op vier factoren: voeding, beweging, gedrag en zelfbeeld en ouderparticipatie (30 september 2021). 

  (opent in een nieuw venster)
 • SuperFIT(opent in een nieuw venster) (Maastricht University) is voor peuters van 2-4 jaar op de kinderdagopvang. De aanpak is op maat, afhankelijk van de behoeftes en startsituatie van de peuteropvang. Primaire focus ligt op het veranderen van de omgeving van de peuteropvang, met aandacht voor de thuissetting (30 september 2021).
   
 • X-Fittt GLI(opent in een nieuw venster) (Formupgrade) richt zich op gewichtsreductie en blijvende gedragsverandering bij mensen met een matig of sterk verhoogd gezondheidsrisico op chronische aandoeningen en een BMIBody Mass Index. De BMI is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht. tussen de 25 en 40 kg/m2. De interventie vergroot kennis en bewustzijn van beweeg- en voedingsgedrag en verbindt de GLI Gecombineerde Leefstijlinterventie Gecombineerde Leefstijlinterventie aan een beweegcentrum (9 september 2021)
 • B-Fit(opent in een nieuw venster) (Gelderse Sport Federatie) richt zich op kinderen van 4-12 jaar en wil overgewicht tegengaan en motorische achterstand voorkomen. Het programma maakt hiervoor gebruik van bestaande interventies (18 oktober 2021).
   
 • Lekker Fit! Basisonderwijs(opent in een nieuw venster) (Gemeente Rotterdam) is voor kinderen van groep 3 tot en met groep 8. Na afloop van de interventie eten de kinderen gezonder en bewegen ze meer (30 september 2021).

In de schijnwerpers: interventie Voel je Goed!

In de schijnwerpers: Voel je Goed!, Nationale Diabetes Challenge en Samen Sportief in Beweging

Welke interventies werken om mensen weer te laten deelnemen aan de samenleving? Met de Impuls Leefstijlinterventies (2021-2022) informeren en enthousiasmeren we gemeenten over erkende leefstijlinterventies. We zetten enkele interventies in de schijnwerpers. Lees het interview over de erkende interventie Voel je Goed! met Marieke Wiebing, het interview over de Nationale Diabetes Challenge met Mariëlle Durieux of het artikel over de interventie Samen Sportief in Beweging.

Overzicht per doelgroep

Aan de slag met overgewichtpreventie? Ga direct naar het Interventieoverzicht overgewicht. Bekijk ook de voedings- en beweeginterventies voor verschillende doelgroepen die bij overgewichtpreventie relevant zijn:

 

Internationaal overzicht

Er zijn ook internationale interventies die u kunt gebruiken. Het Centre for Training and Reseach Translation van het CDC Centers for Disease Control and Prevention Health Promotion and Disease Prevention in Amerika biedt een overzicht van strategiëen en interventies voor de effectieve aanpak van overgewicht en obesitas.

Bekijk de interventies op de website van Center TRT

 

Meer informatie

Overzichten van internationale databases op het gebied van gezond gewicht en bewegen