U bent hier

Recent erkende interventies

Van steeds meer leefstijlinterventies is de kwaliteit beoordeeld. Beoordeelde interventies vindt u in de Interventiedatabase. U kunt zoeken op ‘beoordeling’. Informatie over de beoordeling staat in de beschrijving van de interventie. De meest recente erkende interventies vindt u hier.

Recent erkend

Sterke aanwijzingen voor effectiviteit

  • Kleur je Leven (Trimbos) is een online behandelprogramma voor volwassenen en helpt hen om klachten van somberheid en depressiviteit aan te pakken. De cursus bestaat uit 8 lessen en 1 opfrisles na 12 weken. (15-12-2016).

Goede aanwijzingen voor effectiviteit

  • In de put, uit de put (Trimbos) leert cursisten in 6 bijeenkomsten en één terugkomdag vaardigheden en technieken aan om hun depressie klachten te verminderen. De aandacht gaat uit naar de gezondheid en de mogelijkheden van de deelnemer en niet de depressie (15-12-2016).

Eerste aanwijzingen voor effectiviteit

  • Ouder-baby interventie (Mindfit) ondersteunt depressieve moeders in het ontwikkelen van een gezonde relatie met hun baby, zodat deze zich goed kan ontwikkelen. Tijdens 8-10 huisbezoeken leren ouders via video-opnamen stapsgewijs hoe ze kunnen reageren op hun kind. De video feedback is een sterk punt van deze interventie (24-11-2016).
  • Wiet-check (Trimbos-instituut) heeft als doel om wietgebruik onder jongeren te verminderen en richt zich vooral op bewustwording van de rol van cannabisgebruik in het dagelijks leven van de gebruiker. De interventie is vooral succesvol bij zware gebruikers (24-11-2016).

Goed onderbouwd

  • ROC-aanvalsplan (Youz) voor het MBO-onderwijs wil middelengebruik onder studenten terugdringen. De aanpak richt zich niet alleen op de jongeren, maar ook op het beleid en deskundigheidsbevordering van de medewerkers (01-12-2016).
  • Sense.info (SOA Aids Nederland) is dé landelijke seksuele voorlichtingssite voor jongeren die informatie willen of vragen hebben over relaties en seksualiteit. De site biedt veel filmpjes, spellen, animaties, testjes en quizzen en speelt goed in op de doelgroep (24-11-2016).

Goed beschreven

  • Overheerlijk Overblijven (GGD Gelderland-Zuid) brengt kinderen van de basisschool op een speelse manier in aanraking met gezond eten. Dit doen ze onder andere door samen te lunchen. Scholen kunnen uit verschillende aanpakken kiezen (21-12-2016).

 

Interventieoverzichten

Voor bepaalde thema’s, doelgroepen en settings bestaan interventieoverzichten. Daarin vindt u interventies die door de Erkenningscommissie of de groep praktijkbeoordelaars beoordeeld zijn.

Meer informatie

Beoordeling van de kwaliteit van interventies

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer