U bent hier

Recent erkende interventies

Van steeds meer leefstijlinterventies is de kwaliteit beoordeeld. Beoordeelde interventies vindt u in de Interventiedatabase. U kunt zoeken op ‘beoordeling’. Informatie over de beoordeling staat in de beschrijving van de interventie. De meest recente erkende interventies vindt u hier.

Recent erkend

Sterke aanwijzingen voor effectiviteit

 • Steun bij stoppen 1.0 (Maastricht Universiteit) is een online stoppen met roken programma waarbij advies op maat wordt gegeven. Door persoonlijke feedback via videoboodschappen of teksten krijgen rokers begeleiding bij het stoppen met roken en het volhouden van het stopgedrag (09-11-2017).

Goede aanwijzingen voor effectiviteit

 • Snelbeterinjevel.nl (Trimbos-instituut) bestaat uit de online klachtgerichte mini-interventies Beter slapen, Minder stress en Minder piekeren. De trainingen richten zich op klachten die aantoonbaar samenhangen met depressie en voor iedere klacht bestaat een aparte online training, die zelfstandig is te volgen (30-08-2017).

Eerste aanwijzingen voor effectiviteit

 • Stevig Ouderschap (Stichting Stevig Ouderschap) wil ernstige opvoedingsproblemen voorkomen en geeft gezinnen met een minder makkelijke start een steuntje in de rug. De gesprekken thuis helpen ouders hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid te vergroten en hun sociale netwerk te versterken (14-09-2017).

Goed onderbouwd

 • De Reis van 5 (De Reis van 5) is een gezinsspel voor thuis voor kinderen met eetproblemen van 4-10 jaar. Het spel helpt kinderen hun bestaande eetgewoontes te doorbreken en biedt professionalis een praktische aanvulling voor het behandelen van kinderen met eetproblemen (14-09-2017).
 • Kriebels in je buik (Rutgers) is een online lespakket over het jongens- en meisjeslichaam, gender, relaties, seksualiteit, wensen, grenzen, veranderingen tijdens de puberteit, media en seksuele weerbaarheid voor kinderen op de basisschool. De lessen worden in een doorlopende leerlijn van groep 1 t/m 8 aangeboden (04-12-2017).
 • Make a move (Rutgers) is een groepsprogramma over seksualiteit en relaties voor laagopgeleide jongens van 12 t/m 17 jaar. Make a move wil met acht bijeenkomsten seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jongens voorkomen en beoogt dat jongens aanvaardbaar en positief gedrag vertonen, passens bij leeftijd en omstandigheden (14-09-2017).
 • Persoonlijkheidstraining, werken aan je persoonlijke ontwikkeling (Arkin, PuntP) is een groepstraining voor vrouwen met een niet Westerse achtergrond. In zes bijeenkomsten krijgen deelnemers informatie over psychische gezondheid en delen ervaringen, gedachten en gevoelens (09-11-2017).

Goed beschreven

 • Balanz4Kidz (FysioCompany) is een programma voor kinderen van 7-12 jaar en jongeren van 13-17 jaar met overgewicht/obesitas. In 24 weken leren de kinderen keuzes maken, omgaan met bewegen en voeding en meer zelfvertrouwen te krijgen (22-11-2017).
 • Be Aware (Stichting Be Aware) maakt scholieren van 13 – 16 jaar bewust van de risico’s van verslaving. Dit gebeurt door het op een interactieve manier bespreken en herkenbaar maken van verleidingen die hen op deze jonge leeftijd omringen (22-11-2017).
 • Help mijn kind kan niet zonder (Brijder) is een cursus voor ouders met een kind tussen de 12 en 23 jaar dat te veel alcohol drinkt of drugs gebruikt, of overmatig gamet of gokt. In vier wekelijkse groepsbijeenkomsten krijgen ouders door oefenen en bespreken handvatten om hier mee om te gaan (22-11-2017).
 • Leerstraat tbv een gezond voedingspatroon (Kids University for Cooking Education) bevordert een gezond voedingspatroon bij basisschoolkinderen van groep 5-8. Door zelf letterlijk met fruit en groente aan de slag te gaan beleven ze de hele voedselketen (22-11-2017).
 • Weerbaar zijn doe je zo (Weerbaarzijndoejezo) wil jonge kinderen van groep 7 en 8 weerbaar maken in het omgaan met genotmiddelengebruik, door het op gang brengen van bewustwording en het leren maken van eigen keuzes, in relatie tot alcohol, tabak, drugs, gamen & social media (22-11-2017).

 

Interventieoverzichten

Voor bepaalde thema’s, doelgroepen en settings bestaan interventieoverzichten. Daarin vindt u interventies die door de Erkenningscommissie of de groep praktijkbeoordelaars beoordeeld zijn.

Meer informatie

Beoordeling van de kwaliteit van interventies

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer