U bent hier

Recent erkende interventies

Van steeds meer leefstijlinterventies is de kwaliteit beoordeeld. Beoordeelde interventies vindt u in de Interventiedatabase. U kunt zoeken op ‘beoordeling’. Informatie over de beoordeling staat in de beschrijving van de interventie. De meest recente erkende interventies vindt u hier.

Recent erkend

Eerste aanwijzingen voor effectiviteit

  • CooL (Expertisecentrum Leefstijlinterventies) staat voor Coaching op Leefstijl en is een programma van 24 maanden voor volwassenen met overgewicht. Stapsgewijs werkt de leefstijlcoach met de betrokkenen aan het verbeteren van het leefpatroon en aan het verminderen van overgewicht bij de doelgroep  (4 september 2019).

Goed onderbouwd

  • Ik heb diabetes wat kan ik doen (Pharos) ondersteunt zelfmanagement vaardigheien bij laagopgeleide diabetespatiënten. De interventie maakt gebruik van verschillende methodes waarvan bekend is dat ze werkzaam zijn bij mensen met lage gezondheidsvaardigheden zoals een multi-level benadering, tailoring, chunking en de teach-back methode. (7 juni 2018).
  • Motiverende gespreksvoering (SOA Aids Nederland)  is een counselingsmethode ontwikkeld voor sociaal-verpleegkundigen. Dit helpt hen tijdens de counseling om een cliënt intrinsiek te motiveren tot gedragsverandering ten aanzien van hun seksuele gedrag en partnerwaarschuwing (18 april 2018).
  • Omgaan met stress Online (Arkin, Punt P) is de online versie van Omgaan met stres en is voor volwassenen die ongezonde stress willen voorkomen en/of lichte stressklachten hebben en willen leren wat ze zelf kunnen doen om de klachten te verlichten (7 juni 2018).
  • Unity (Arkin, Jellinek) richt op bezoekers van dance evenementen die alcohol en/of andere drugs gebruiken of die de intentie hebben op korte termijn te gaan gebruiken. Peer educators proberen hen te bereiken met een preventieboodschap (7 juni 2018).

Interventieoverzichten

Voor bepaalde thema’s, doelgroepen en settings bestaan interventieoverzichten. Daarin vindt u interventies die door de Erkenningscommissie of de groep praktijkbeoordelaars beoordeeld zijn.

Meer informatie

Beoordeling van de kwaliteit van interventies

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer