U bent hier

Recent erkende interventies

Van steeds meer leefstijlinterventies is de kwaliteit beoordeeld. Beoordeelde interventies vindt u in de Interventiedatabase. U kunt zoeken op ‘beoordeling’. Informatie over de beoordeling staat in de beschrijving van de interventie. De meest recente erkende interventies vindt u hier.

Recent erkend

Goede aanwijzingen voor effectiviteit

  • Coach2Move (Radboud Universitair MC) verbetert met een fysiotherapeutische integrale aanpak de lichamelijke activiteit en zelfredzaamheid van thuiswonende zeventigplussers met mobiliteitsproblemen. De interventie maakt tevens gebruik van de omgeving om het zelfmanagementproces te ondersteunen (24-03-2017).

Eerste aanwijzingen voor effectiviteit

  • M@zl vo (GGD West-Brabant) wil ziekteverzuim terugdringen door het vroegtijdig signaleren en begeleiden van scholieren met (verhoogd) ziekteverzuim. Om dit te bereiken werken verschillende instanties intensief samen. Voor vmbo is de erkening eerste aanwijzingen voor effectiviteit. Voor havo en vwo krijgt de interventie het niveau Goed onderbouwd (29-03-2017).

Goed onderbouwd

  • LEFF (Care for Obesity) is een groepsinterventie voor kinderen van 7-12 jaar met overgewicht, die zich richt op het verbeteren van vier factoren, namelijk kennis, attitude, sociale steun en eigen effectiviteit. Samen met hun ouders gaan de kinderen 10 weken aan de slag met gezond eten en bewegen (06-06-2017).
  • Lekker Fit! (Kenmerk Educatief) laat leerlingen in het primair onderwijs meer leren over positiever aankijken tegen gezonde voeding en voldoende bewegen, zodat zij gezondere keuzes maken (06-06-2017).
  • SuperChefs (Voedingscentrum) bestaat uit 8 lessen en laat kinderen van groep 7 en 8 ontdekken hoe gezond, lekker en makkelijk koken kan zijn. Ze leren hoe ze zelf een gezonde maaltijd en iets voor tussendoor kunnen klaarmaken. De commissie is positief over de mooie handleiding voor docenten, het werkboek voor kinderen en de recepten (29-03-2017).

Goed beschreven​

  • Cursus Vrouw en Gezondheid (GGD Hart voor Brabant) informeert vluchtelingen en nieuwkomers over een gezondheidsgerelateerde onderwerpen, waaronder meisjesbesnijdenis/vrouwelijke genitale verminking (vgv). Ook weten de vrouwen na de cursus beter de weg naar de zorgvoorzieningen in Nederland (08-06-17).
  • Gelukskoffer (Gelukskoffer) wil met 7 lessen per leerjaar het subjectief welbeleven van kinderen op de basisschool op individueel- en groepsniveau vergroten. Leerlingen ervaren wat geluk is en werken aan positieve activiteiten en emoties (04-05-2017).
  • Praten over gewicht (Voedingscentrum) ondersteunt met een informatiemap JGZ-medewerkers om met ouders van peuters en kleuters te praten over wat een gezond gewicht is voor kinderen. Hierdoor krijgen ouders meer inzicht en handvatten om met gezonde(re) gewoontes voor hun kind aan de slag te gaan (08-06-17).
  • Soa’s, seksualiteit en islam (Soa Aids Nederland) is een sensitiviteitstraining voor sleutelfiguren uit de Moslimgemeenschap en maakt het hen mogelijk om met hun achterban een gezonde seksualiteit te bespreken (13-07-2017).
  • Zit met Pit! (Gezond Digitaal BV) leert kinderen op de basisschool hun houding te verbeteren. Dit gebeurt met het oog op het toenemende computergebruik (veel zitten). Om later houding- en rugproblemen te voorkomen is het belangrijk  hen in een vroeg stadium bewust te maken van de voordelen van gezond zit- en beweeggedrag. (08-06-17).

Interventieoverzichten

Voor bepaalde thema’s, doelgroepen en settings bestaan interventieoverzichten. Daarin vindt u interventies die door de Erkenningscommissie of de groep praktijkbeoordelaars beoordeeld zijn.

Meer informatie

Beoordeling van de kwaliteit van interventies

Ook gevonden

Afdrukken:

Via printer