Een domeinoverstijgende samenwerking of netwerk in jullie gemeente versterken is essentieel voor het succes van je beleid of project. In deze fase gaat het vooral om je te verdiepen in de samenwerkingspartners, de energie in de samenwerking te houden, nieuwe partners aanhaken of juist te blijven investeren in de interactie van je bestaande partners. Op deze pagina lees je wat je kunt doen.
Wees proactief in de samenwerking
Om effectief samen te werken is het belangrijk dat je proactief bent en initiatief neemt. Wacht niet af tot anderen de eerste stap zetten. Dit kan betekenen dat je vergaderingen organiseert, updates deelt, voorstellen doet of nieuwe ideeën introduceert. Door initiatief te tonen, laat je zien dat je betrokken en gemotiveerd bent, wat anderen kan inspireren hetzelfde te doen. Dit hoort bij de rol van een kartrekker, maar geldt zeker ook voor andere samenwerkingspartners.
Zoek ‘haakjes’ als omstandigheden wijzigen
De omstandigheden kunnen veranderen. Wees daarom flexibel en bekijk samen met partners wat deze wijzigingen betekenen voor jullie opgave of project. Blijf zoeken naar ‘haakjes’ in beleid, bestaande netwerken of andere domeinen. Zorg bijvoorbeeld dat je goed op de hoogte bent van beleidsveranderingen die relevant zijn voor je project of samenwerkingsverband.
Dit VNG-webinar geeft gemeenteambtenaren handvatten om effectief samen te werken binnen de eigen gemeenten, met andere gemeenten, en domeinoverstijgend met andere partijen (zoals bij de inrichting van een ketenaanpak). De focus is op de samenwerkingsverbanden die nodig zijn voor het behalen van de doelen uit het IZA en GALA.
Sluit aan bij andere initiatieven en netwerken
In plaats van het wiel zelf uitvinden, kun je profiteren van de kennis en ervaring van anderen. Denk bijvoorbeeld aan een bestaand samenwerkingsnetwerk of initiatief in jouw gemeente of regio. Zie je overeenkomsten met jullie ambitie, doelgroep of expertise? Of zie je mogelijkheden om kennis of ervaring uit te wisselen met elkaar?
In de praktijk: een sterke basis is veel waard
Een bestaand netwerk van partners uit het sociaal domein in de gemeente Zuidplas kon snel aanhaken bij het schrijven van het plan van aanpak in het kader van het GALA.
“We hebben de hele tent gemobiliseerd en zijn direct een hok ingedoken om te overleggen. (..) De huisartsen waren al aangehaakt. We hebben een adviesraad sociaal domein en de welzijns- en zorgaanbieder Stichting ZO! is met vrijwilligers en professionals actief in het brede sociaal domein.” - Wethouder gemeente Zuidplas
In de praktijk: samenwerkingsverkenner
Er wordt in Zuid-Limburg al veel samengewerkt. De samenwerkingsverkenner van RosRobuust registreerde in Zuid-Limburg meer dan 50 netwerken. "Het topje van de ijsberg," denkt Daan Westra, Universiteit Maastricht: "want alleen de actieve netwerken zijn meegenomen. Maar meer is niet altijd beter. De vraag is of al die netwerken effectief zijn. 'Ik kom steeds dezelfde mensen in die netwerken tegen’, hoor ik vaker terug. " Westra:
"Het is goed kritisch te kijken of er voor elk thema een nieuwe overlegtafel georganiseerd moet worden. Kunnen we dit met slimme keuzes beter organiseren?"
Plan de overlegstructuur door
In de opstartfase van je samenwerking heb je samen met partners afspraken gemaakt over verantwoordelijkheden, rollen, taken, tijdsbesteding en geld. Vergeet ook vooral geen afspraken te maken over het proces op de lange termijn, zoals een duidelijke overlegstructuur of het zichtbaar maken van de voortgang. Daarnaast is het belangrijk om te faciliteren dat partners onderling kennis blijven uitwisselen.
Maak ze simpel en zo concreet mogelijk. Begin je actiepunt altijd met een werkwoord gevolgd door de taak: ‘bellen projectleider’, ‘mailen collega X of Y’, ‘inplannen vervolgafspraak met...’. Vraag tijdens het overleg aan je collega’s of samenwerkingspartners om de gemaakte actielijst en planning direct in hun agenda te zetten.
Een actiepunt of taak maak je concreet door het tijdsgebonden te maken. De 2-2-2 regel kan hiermee helpen. Wat ga je de komende 2 uur, 2 dagen en 2 weken doen om deze taak te voltooien?
Maak de voortgang en successen zichtbaar
Als je samenwerkt met verschillende partijen is het belangrijk de voortgang en successen zichtbaar te maken. Zoals jullie gezamenlijke resultaten of producten of ontwikkelingen in het proces. Organiseer bijvoorbeeld regelmatig een ‘succesmoment’ waarin je de voortgang van je aanpak of beleid deelt met de samenwerkingspartners. Je kan ook een nieuwsbrief maken, een voortgangsrapportage of iets creatiefs zoals een infographic of video.
Evalueer tussentijds en stuur bij
Naarmate een samenwerking aan een gezondheidsvraagstuk vordert, kunnen de behoeften en prioriteiten veranderen. Daarom evalueer je periodiek of de rol- en taakverdeling nog steeds effectief is en of deze bijdraagt aan realisatie van de gezamenlijke doelen. Wat werkt er wel en niet? Indien nodig voer je aanpassingen door om het draagvlak te behouden en ervoor te zorgen dat iedereen betrokken en gemotiveerd blijft. Lees meer over evalueren en monitoren.