Recent erkende interventies

Aan de slag met invertenties op het gebied van seksuele gezondheid? Op deze pagina vindt u een overzicht van aanbevolen interventies op dit thema. Daarnaast lichten we een aantal erkende interventies uit. Hulp nodig bij het kiezen van interventies? Bekijk dan het stappenplan interventie kiezen.

Ga direct naar het interventieoverzicht seksuele gezondheid

Interventieoverzicht seksuele gezondheid

Bekijk ook de interventies voor verschillende doelgroepen die bij seksuele gezondheid relevant zijn. In deze interventieoverzichten kunt u interventies voor seksuele gezondheid selecteren voor een bepaalde setting of een specifieke doelgroep:

 

Internationale database

Er zijn ook internationale interventies die u kunt gebruiken. Het Compendium of Evidence-Based Interventions and Best Practices for HIV Prevention van het CDCCenters for Disease Control and Prevention biedt een overzicht van evidence based- en best practice-interventies op het gebied van hivhumaan immunodeficiëntievirus /aidspreventie.

Bekijk de interventies op de website van de CDC

Voorbeeld: Lang leve de liefde

Lang Leve de Liefde is een erkende lesmethode over liefde, relaties, grenzen en wensen, veilig vrijen en (online)seksueel gedrag voor het voortgezet onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en het mbo. Het doel van de interventie is het bevorderen van de seksuele gezondheid en het voorkomen van ervaringen met grensoverschrijdend gedrag, ongewenste zwangerschap en soaSeksueel overdraagbare aandoeningen . Op de website is een docenten- en een leerlingenomgeving. Alle benodigde materialen zijn volledig online beschikbaar.

Voorbeeld: Girls Talk

Girls Talk is een groepscounselingsprogramma voor meiden van 14 t/m 18 jaar. Het programma richt zich op seksuele empowerment, bevordering van positief seksueel gedrag, preventie onbedoelde zwangerschap en preventie van seksuele grensoverschrijding. Bij het programma hoort een 2-daagse training voor counselors en een uitgebreide methodiekbeschrijving. 

Voorbeeld: Man tot Man

Man tot Man is een erkende interventie gericht om soaSeksueel overdraagbare aandoeningen’s en hivhumaan immunodeficiëntievirus onder mannen die seks hebben met mannen (MSMMannen die seks hebben met mannen (MSM) In deze handreiking wordt steeds gesproken over 'mannen die seks hebben met mannen', aangeduid als MSM. Dit kunnen homo- en biseksuele mannen zijn, maar ook mannen die zichzelf niet als zodanig (willen) benoemen. ) te voorkomen en zodoende hun seksuele gezondheid te verbeteren. Dit doet Man tot Man door een integraal online aanbod van betrouwbare informatie, eenduidige en op maat gemaakte gedragsadviezen, gratis hiv- en soa-testaanbod en gratis hepatitis B vaccinatie-aanbod in samenwerking met GGDGemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst’en.