Op zoek naar valpreventie-interventies om die lokaal in uw gemeente te zetten? Op deze pagina vindt u erkende interventies en voorbeelden uit andere gemeenten op dit thema.

Raadpleeg hier het overzicht valpreventie. Hier vindt u alles overzichtelijk op een rij: van cijfers en feiten, de ketenaanpak valpreventie voor gemeenten tot interventies voor valpreventie.

Tip: interventies valpreventie

U kunt ook direct gaan naar het interventieoverzicht valpreventie. Bekijk ook het interventieoverzicht ouderen 65+ om te zien welke andere interventies, zoals beweegprogramma’s, u kunt inzetten bij deze doelgroep.

Laat je niet vallen

Hoe vindt u ouderen met een verhoogd valrisico? En hoe maakt u ze van dat risico bewust zonder ze af te schrikken? Met de aanpak Laat je niet vallen lukt het de gemeente Amsterdam ouderen te vinden en ze in beweging te krijgen. Professionals spelen een belangrijke rol. Annelies Krikke, projectleider valpreventie bij GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) Amsterdam: ‘Het is belangrijk dat professionals de doelgroep herkennen, tips kunnen geven en weten hoe ze iemand kunnen doorverwijzen.’ 

Tips voor in huis om niet te vallen

Film: Tips voor in huis om niet te vallen

Het filmpje 'Tips voor in huis om niet te vallen'  werd gemaakt door drie vrouwen uit de doelgroep zelf die in beeld hebben gebracht wat volgens hen gevaarlijke situaties zijn in de diverse woonruimtes in huis. Ze geven een aantal tips om niet te vallen. 

Hoe kun je vallen bij ouderen voorkomen

Film: Tips voor in huis om niet te vallen

Mooi animatiefilmpje  (2 min.) van Vilans voor zorgverleners. Wat kunnen zorgverleners doen om valongelukken bij ouderen te voorkomen?